BLACK TIE | En guide til formelle festantrekk

BLACK TIE | En guide til formelle festantrekk
Det er noe magisk med øyeblikkene vi setter av til å feire livet. Og når det kommer til feiring i stil er det få kleskoder som kan sammenlignes med Black Tie. Det er festantrekk skapt for å fremheve det beste i deg og til å feire livets mest minneverdige øyeblikk. Dette er vår guide til formelle festantrekk og detaljer.

Smokingen
Dette er Black Tie-eleganse i sin reneste form. En tradisjonell smoking vil sjeldent overgås i formalitet og passer derfor best til de mest formelle anledningene. Oftest i sort eller midnattsblå ull i diverse vevinger. I mange tilfeller blir det også brukt blandinger med mohair / silke.
 
(Enkeltspent midnattsblå smoking med sjalskrage og silke-belagte detaljer)
(Pierce Brosnan i klassisk sort smoking)
Det er viktig å ta hensyn til design ved utformingen av en smoking. Det er selvfølgelig rom for preferanser, men en klassisk smoking vil i utgangspunktet følge en strengere oppskrift. Tenk på smokingen som en uniform, hvor knepping, krage, silke-belagte detaljer, struktur og flere detaljer må følge en viss etikette.
(Sorte bukser til smoking med innfelte silkebånd langs benet)
Spisse jakkeslag eller sjalskrage dekket i silke er de to klassiske valgene. Man skal i all grad unngå å bruke hakket jakkeslag til smoking.
(Klassiske detaljer, moderne snitt. Legg merke til at vesten er lav nok til å skjules helt under jakken. Foto: Hespokestyle)
(Eldre illustrasjon av herre i klassisk smoking, dobbeltspent med 4*1 knepping)
Design din egen smoking med Made with Hart målsøm:

Dinner Jacket
En såkalt dinner jacket er en smule mindre formelt enn smokingen og gir rom for mer kreativitet i materialer og detaljer. Flere velger å unne seg noe ekstra til sin dinner jacket, i mange tilfeller eksklusive tekstiler, ofte basert på sesong, eller detaljer som skiller seg ut i mengden. Basert på utformingen kan den brukes i mer avslappede settinger og til og med brytes fra den tradisjonelle sorte smoking-buksen. Et eksempel er å ha dinner jacket uten silke på jakkeslaget (kragen).
Velvet er et populært stoff til dinner jackets for høst & vinter. En myk overflate med rike farger som fanger lyset på en helt spesiell måte.
(Stanley Tucci i velvet dobbeltspent dinner jacket med sjalskrage. Foto: Tomo Brejc)
(Sebastian i skogsgrønn velvet dinner jacket med silke på jakkeslaget)
(Made i kongeblå velvet dinner jacket)
Nyanser av hvit er kanskje det vanligste alternativet til dinner jackets. Spesielt lekre om sommeren i ull-blandinger med mohair eller i ren silke.
(Enkeltspent hvit dinner jacket med sjalskrage Foto: @thesartorialclub)
(MWH dobbeltspent dinner jacket i bomull, ull & silke)
Kombiner jakker og bukser med omhu - styr unna mønster og nyanser som gjør antrekket for "travelt". Hold det klassisk og sofistikert, så slipper du uønsket oppmerksomhet.
(Black Watch er et klassisk tartan mønster som ofte implementeres i både dinner jackets og bukser til Black Tie antrekk)
Design din egen dinner jacket:
 

Skjorten
Det er forskjellige måter å utforme skjorter til Black Tie. Til den klassiske smokingen er det lurt å velge skjorter med glatt eller plissert front. Knepping kan være skjult eller synlig med skjortenitter (shirt studs). Tidligere har det vært normalt med ekstra stive, avtagbare krager & front. Dette har over tiden blitt faset ut og erstattet med komplette skjorter. 
(De vanligste skjortekragene til Black Tie. Foran: Wing, Bak: Spread. Spread er som regel mest riktig, da Wing kragen historisk skal brukes til White Tie)
(Eldre reklame for avtagbar, stiv skjorte-front)
(Skjorte med plissert front og synlig knepping. Foto: @urbancomposition)
(Skjorte med plissert front og skjult knepping)
 
Design din egen smoking skjorte:

Sko
Formalitetene gjelder fra topp til tå.
Til klassisk smoking og de mest formelle anledningene vil en oxford sko i sort patentskinn være riktig, gjerne wholecut, altså laget i ett stykke skinn. Skulle man ønske et tradisjonelt men mer pyntet alternativ kan opera pumps være veien å gå.
(Klassiske oxford sko i patentskinn)
(Wholecut oxford, en mer formell variant av den klassiske skomodellen)
(Opera pumps: sko med særpreg hvor overdelen er dekorert med en sløyfe eller et bånd i silke. Foto: The Hanger Project)
Til dinner jackets og mindre formelle feiringer kan man selvfølgelig bruke skoene nevnt ovenfor med frihet til å bevege seg inn i flere avslappede modeller som slippers og derby.
(Slippers i velvet, med eierens initialer. Made with Hart - made to order)
(Belgian slipper i kontrast materialer. Sort patentskinn med semsket overdel)
 
Design dine egne sko med Made with Hart - made to order:

Tilbehør
En generell huskeregel å notere seg er å holde tilbehøret klassisk og enkelt. Den sorte sløyfen, mansjettknapper, bukseseler med knepping, magebelte som dekker midjen ved bruk av enkeltspente jakker og det hvite lommetørkle. For den som ønsker et lite hint av farge kan det være kjekt med en knapphullsblomst eller et skjerf i silke. Skulle man ønske å bevege seg utenfor dette kan tilbehøret skape for mye støy i et ellers pent antrekk. Og husk, aldri bruk slips til Black Tie, kun sløyfe!
(Seler, magebelte og sløyfe. Klassisk tilbehør)
(Skjerf i silke med klassiske mønster for å sette farge på antrekket, foto: @sartorialwatchmaker)
 
(Hvitt lommetørkle & sort sløyfe - det essensielle)
Vil du se mer Black Tie og formelle antrekk? Du finner eksempler på vår målsøm til fest og feiring i galleriet:

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres